Saffransmuffins
Så här strax innan jul är ju saffran väldigt aktuellt. Medans andra bakar saffransbullar bakar jag istället
saffransmuffins med russin i. De är såå goda! Glasyren på toppen är pricken över i:et.
ca 12-16 st
♦ 75 gr margarin
♦ 2,5 dl råsocker
♦ 2 ägg
♦ 2 dl filmjölk
♦ 0,5 gr saffran
♦ 1 dl russin
♦ 3 dl vetemjöl
♦ 1 tsk bakpulver
Vispa margarinet och råsockret lätt och luftigt.
Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i filmjölken och saffranet.
Blanda ner mjölet, bakpulvret och russinen och vispa till en slät smet.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda dom mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
Glasyr:
♦ florsocker blandat med vatten eller flytande margarin
♦ ev valfri hushållsfärg
♦ ev strössel
Lycka till!
Strösslade maränger
Maränger är gott och så är dom är lätta att göra. Sist jag gjorde maränger testade jag att även att strö på
lite fint strössel på ett par maränger innan gräddningen för att se om det gick. Det gjorde det!
Marängerna ser genast lyxigare ut...
♦ 3 äggvitor
♦ 2 dl socker
♦ strössel
Häll vatten i botten på en kastrull. Sätt en skål, gärna med rund botten, ovanpå som täcker kastrullen.
Blanda äggvitor och socker i den rena skålen. Låt vattnet sjuda och vispa med elvisp tills smeten är fast
och glansig. Pröva se om marängsmeten är klar genom att göra en marängtopp och se att den håller formen.
Spritsa ut smeten i valfri form på bakplåtspapper. Dekorera med strössel om du vill. Grädda ca 45 min
eller tills marängerna känns torra och lätta.
Lycka till!